Rökt brandman
Röklådan Niklas fick i födelsedagspresent har ännu inte invigts. Dels på grund av att vårt kök fortfarande är belamrat av fläktar och in- och utsugningsrör, och dels på grund av att... ja, det har inte blivit av. Det är ju inte direkt som att fixa vilken korv eller fisk som helst, det kräver tid och tålamod. Kan därför inte låta bli att le lite åt följande recept som jag hittade på nätet:
Brandmannens nattmat
1/2 skiva rågbröd med smör
4 rökta potatisar
2 knaperstekta baconskivor
2 msk hönssallad
1 msk friterade morotsstrimlor
1 tsk hackad gräslök
Koka medelstora potatisar i mycket salt. Lägg lite rökspån i botten på
en röklåda och placera ett galler över spånen. Sätt glöd på rökspånen
och lägg potatisarna på gallret. Stäng locket på röklådan. Placera den
på en spisplatta och se till att glöden inte dör. Potatisarna skall
rökas i ca 2 timmar.
Jag skulle vilja se den brandman som rumlar hem vid två-, tretiden på natten, lagom på lyset, men sugen på lite fettdrypande natruimklorid. Ja, så klart, jag svänger ihop Brandmannens nattmat! På med spånet och sen är det bara att vänta. Fem minuter, trettio minuter.. Femtio minuter. Och där kom tidningsbudet, ja... En timme och trettio minuter. Nä, om man skulle ta en macka så länge. En timme och fyrtiofem minuter. Du kan hålla ögonen öppna, du kan...
Och så 06.30. Brandmannen drömmer om hur han släcker våldsamma bränder. Hur röken sticker i näsan och hur han har svårt att andas.
Gah! Potatisen! Röklådan! Rök-köket!
Nej, Brandmannens nattmat ska man nog undvika.
Men framförallt... 2 msk hönssallad. Var hittar man det?
3 kommentarer:
Det låter som ett uppslag till nästa avsnitt av Livräddarna, eller något.
Och gud vilken god mat ni lagar...
Gott nytt år tillbaka!
Det där med hönssallad kommer från (jeettegåått) Tinas Mat./Mariko
Kunde tänka det. Det var därifrån Niklas fick idén om röklådan också.
Skicka en kommentar