måndag, december 18, 2006

Tro & vetande

I mitten på januari ska vi ha en tenta i "Att få det skrivna publicerat". Kan inte låta bli att se underhållningsvärdet i några av frågorna på en gammal tenta. Så här står det i instruktionerna:

Svaren ska vara korta och konkreta, men innehållsrika, samt vara baserade på de lästa texterna och inte på vad du själv "tror" eller "tycker".

Och så två av frågorna:

Vilka är de huvudsakliga skillnaderna mellan kvinnors och mäns läsvanor av litteratur?

Går det att leva på att vara skönlitterär författare och i så fall hur?


Skulle vara intressant att se examinatorn, febrilt bläddrande i sina böcker och kompendier:
"Vänta nu... Står det verkligen någonstans att män oftast ligger i sängen när de läser? Att kvinnor oftast läser på tåg? Kan det stämma - att män bara läser varannan bokstav, i synnerhet om det är deckare, skrivna av engelska författtare?"
Blädder, blädder. Svar på fråga två: Ja, det går om man flyttar ut i ett övergivet rivningstorp i skogen, lever på det naturen har att erbjuda, dricker vatten direkt ur bäcken och lägger sitt socialbidrag på papper, blyertspennor och skor som man kan gå och dela ut sina böcker i flyersform med.
"Rätt? Fel? Rätt? Fel?"

Kan bli intressant. Och vad är egentligen "kort" och "konkret"? Trodde att den stora skillanden mellan författare och andra var att de var så bra på att uttrycka sig...

Inga kommentarer: