Juliga smaker
Efter en tids experimenterade med olika recept har vi nu hittat ett bröd som kommer väldigt nära vår favorit, ni vet sånt där man får på restaurang, som man skulle kunna äta sig mätt på om det inte var för att man måste ha plats för den "riktiga maten". I Svd:s julbilaga hittade jag det och självklart vill jag dela med mig. Ska försöka hitta en bild också.
En superenkel, julig, alldeles lagom efterrätt är också glögginkokta päron med ost. Gillar sånt som smakar jul, men som är... lite annorlunda. Fler tips någon?
Grovt rågbröd
2 bröd
1 liter filmjölk
3 dl rågkross
8 dl rågsikt
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
5 tsk bikarbonat
2 1/2 dl mörk sirap
4 tsk salt
1 msk malen brödkrydda (kan uteslutas)
1. Blanda filmjölken och rågkross och låt det stå i kylen till nästa dag (Bakarens anmärkning: Ej nödvändigt!).
2. Blanda mjölet med bakpulver och bikarbonat och blanda alla ingredienser med filmjölk och rågkross. Degen ska vara ganska lös.
3. Fördela degen i två smorda brödformar och baka i 150 grader i 1,5 - 2 timmar.
Glöggkokta päron med stiltonost
8 portioner
8 gråpäron
1 flaska glögg
2 droppar röd karamellfärg
1/2 tsk stött anis
1 lagerblad
1 dl socker
Tillbehör: Grönmögelost, t ex stilton
1. Skala päronen och behåll skaften. Skär av botten så att de kan stå upp.
2. Lägg alla ingredienserna i en gryta och koka 30 minuter tills päronen är mjuka. Kontrollera genom att skära i dem med en vass kniv. Låt svalna i spadet.
3. Servera med en smakrik grönmögelost eller en gräddklick.
3 kommentarer:
Hej! Det här är recept som alla matlagningsintresserade bör prova. Själv har jag inte tillagat detta, men kan ändå intyga att smakerna är juligt delikata.../Berit
Inte helt ovanligt kanske, portvinsindränkt ädelost på pepparkakor fungerar otroligt bra med ett bra milt amaronevin. Man gröper ur ett hål i en stor ädelost och häller på portvin. Annars, hemrostade blandade nötter!
Ah, det låter gott. Portvin och ädelost, måste vara en perfekt kombo. Ska definitivt testas!
Skicka en kommentar