torsdag, januari 01, 2009

Istället för kondom?

Julledighet är lika med böcker. Kanske inte så många som jag önskat, men jag har i alla fall lyckats klämma tre relationsromaner i rad. Så här beskrivs böckerna på Adlibris:

Tusen skärvor tillit av Helena von Zweigbergk
Tom och Jessica träffas på en fest och blir förälskade. De inleder ett passionerat förhållande och flyttar ihop - och inser snart att de är väldigt olika varandra. Men finns bara kärleken där löser sig väl allt annat. Eller?
Riktigt så enkelt blir det förstås inte. Och när dottern Greta föds blir det ännu mer komplicerat. För trots att Jessica och Tom älskar varandra, gör de varandra illa. Trots den innerliga kärleken dem emellan, går deras relation vilse i ett virrvarr av svek och otrohet. Samtidigt vet de bägge två att kärleken fortfarande finns där och att den är värd att kämpa för. Men ingen kärlek går att ta för given.

Bedragen av Katerina Janouch
Cecilia Lund älskar sitt jobb på sjukhuset där hon befinner sig mitt i livets mest dramatiska ögonblick, födelse och död. Privat tuffar det på, med fyra barn och äkta maken John som är fotograf. Romantiken överskuggas av vardagens plikter. Men det välkända är trygghet. Och så som det alltid varit, ska det alltid förbli - eller?
En oväntad händelse slår plötsligt sönder deras tillvaro. Det ringer på familjens dörr och där ute i vinterkylan står en främmande ung man, Simon. Han hävdar att John är hans far och han själv frukten av en passionerad tonårsförbindelse. Just då förbereder John en längre utlandsresa. Cecilia står med ens ensam och konfronteras med den hemlighetsfulle Simon, samtidigt som sprickorna i hennes och Johns relation blir allt djupare. Runt familjen vävs ett nät av oförklarliga händelser och svek. Det är inte helt lätt att avgöra vem som är bedragen - och vem som bedrar.

Motljus av Annika Thor
En vanlig höstmorgon, strax före frukosten, sätts Maries tillvaro i gungning. Hennes lugna vardag i småstadsvillan, arbetet som lärare, det långa äktenskapet med Staffan - allt som varit tryggt och självklart känns plötsligt osäkert och främmande. Ändå har egentligen ingenting hänt: bara ett fotografi och en dödsruna i morgontidningen. Ronny Berglund, den framgångsrike filmregissören, är död. Ronny, som hon inte träffat på trettio år.
Sommaren 1976 var de alla unga: Marie och Staffan, Ronny och de andra vännerna i sommarkollektivet. De drog in i Huset som en fläkt av den nya tiden: frigörelsens och öppenhetens tid. Men under ytan jäste konflikterna, rivaliteten och de hemliga förälskelserna. Ronny och Marie rörde sig mot och från varandra i ett intrikat mönster av närmande och undvikande, förväntan och besvikelse. Han fick henne att känna sig sedd. Men såg han henne verkligen, eller var hon bara ett motiv framför hans videokamera, som dokumenterade allt som skedde i Huset?

Hmm. Ja, det är ju inte direkt romantik på hög nivå i de här böckerna... Hade man varit lagd åt det hållet hade de två första böckerna rentav kunnat funka som ett hundraprocentigt säkert preventivmedel.
Helena von Zweigbergks bok var inte lika bra som hennes fantastiska "Ur vulkanens mun", men helt okej. Möjligen hundra sidor för lång. "Bedragen" var snabbläst, men storyn var tunn och förlossningsromantiken alltför klistrig. Bäst var Annika Thors "Motljus" som var en ren läsfröjd och som dessutom stannade kvar i tankarna ett bra tag efteråt.
Någon annan som läst något bra i jul?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tackar, tackar. Jag tycker det är väldigt skoj att fotografera.

Har du förresten sett www.bok.nu? Det är mitt hetaste tips för det nya året. =)Där kan man nog få massor av boktips!

Linda Unnhem sa...

Måste jag spana in! Tack för tipset.